Kasvatus, koulutus ja yhteiskunta

”Haluamme vain elää onnellista elämää, mutta tämän saavuttamiseksi meidän pitäisi toteuttaa systemaattinen kasvatusohjelma, päiväkodista yliopistoon saakka”. Tämä Dalai Laman toteamus Pariisin järkyttävän terroriteon jälkeen tuo esille kuinka merkittävä rooli kasvatuksella ja myös aikuiskoulutuksella on yhteiskuntamme toimivuuteen ja väkivallan poistamiseen. Mikä sitten voisi olla tämä ”systemaattinen kasvatusohjelma”?

Dalai Laman kommentti toivottavasti herättää ajatuksia jokaisessa kasvattajassa ja opettajassa, mutta erityisesti se herättää ajatuksia steinerpedagogissa, koska se tuo esille tämän kasvatuksen uudistusliikkeen juuret. Tarkoituksena on nimenomaan ollut ihmistä varten luodun pedagogiikan rakentaminen. Yhteiskunta ei muutu, jos ihminen sopeutetaan olemassa olevaan yhteiskuntaan. J.V.Snellman taas peräänkuulutti vakaumusta aikuisopiskelijoilta, jotta voisi todella sanoa opiskelleensa. Millaista maailmaa luomme oppimalla asiat vain ulkoa? Kasvatus, alle kouluikäisistä aikuisiin, on suhteen luomista maailmaan, ihmettelyä ja havaintoja.

Esko Valtaoja viittasi taannoin samaiseen Pariisin tragediaan ja terrorismiin ja totesi että ” tehokkain tapa mitätöidä terroristien yritykset on olla antamatta järjettömälle pelolle valtaa”. Pelko onkin varmasti yksi maailman suurista ongelmista. Valtaoja ehdottaa pelon poistamista tilastoihin ja todennäköisyyksiin vedoten, ikään kuin luottamus maailmaan rakentuisi niiden avulla.  Toki pelkoa voidaan vähentää miettimällä epätodennäköisyyksiä, mutta todellinen luottamus maailmaa kohtaan vähentäisi pelon lisäksi myös väkivaltaa. Luottamuksen rakentaminen vaatii kuitenkin paljon. Se vaatii ihmisen kokonaisvaltaista huomioimista. Se vaatii suhteen luomista ulkomaailmaan; toisiin ihmisiin ja luontoon. Aina päiväkodista yliopistoon saakka.

Mikael Hakkarainen

Yleisopintovuoden vastaava opettaja

Rehtori

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s