Erkki Pirtola 1950-2016

(kuva: Harri Larjosto)

Kuvataiteilija, videotaiteilija, kirjoittaja, kriitikko ja Snellman-korkeakoulun pitkäaikainen opettaja Erkki Pirtola menehtyi äkillisesti 23.1.2016.

Erkki oli tärkeä opettaja Snellman-korkeakoulun yleisopintovuodella, jonka opiskelijat kävivät Erkin opastuksella lukuisissa näyttelyissä sekä kuulivat hänen ajatuksiaan Kalevalasta.

Vielä kuolemaansa edeltävänä päivänä Erkki oli yleisopintovuoden kanssa Kiasmassa kiertämässä näyttelyä. Mistään ei olisi voinut arvata tuon olevan viimeinen kerta. Innokkuus ja leikkisyys olivat läsnä, kuten aina. Suurella palolla hän kertoi suuren innoittajansa, Joseph Beuysin, vaikutuksesta erään näyttelyn taiteilijan töihin. Ehkä ei ole sattumaa, että molemmat taiteilijat lähtivät samana päivänä, Beuys 30 vuotta aiemmin.

Erkin yleisopintovuoden luennoista maineikkain oli taidehistoria -luentosarja, jonka kuvasarja kertomuksineen oli huikea läpileikkaus ihmiskunnan tietoisuuden, taiteen, politiikan ja koko kulttuurin kehityksestä. ”Eihän tämä mitään taidehistoriaa ole”, tapasi Erkki sanoa. Totisesti, nuo luennot olivat jotain vielä paljon enemmän.

Sanotaan, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Nuo kuvat jäävät kuitenkin kaipaamaan kertojaansa.

Mikael Hakkarainen

Yleisopintovuoden vastaava opettaja

Rehtori

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s