Puhetaide – mitä se on?

Vuodesta 1990 Snellman-korkeakoulussa pyörii nelivuotinen ilmaisutaiteen opettajan koulutus, eli puhe- ja draamataiteen opinnot. Nimi herättää joskus hämmennystä. Draamataidetta voi vielä ymmärtää, mutta mitähän puhetaide voisi sisältää?

Oikeastaan puheilmaisu ja dramaattinen ilmaisu liittyvät läheisesti toisiinsa. Äänelläsi ja puheen laaduilla voit elävästi luoda maisemia, henkilöitä, tunnelmia, tapahtumia, oikeastaan kaiken sen, mitä näyttämötaidekin luo valojen, lavasteiden ja näyttelijöiden avulla. Kun kerrot tarinaa tai lausut runon näyttelemisen sijaan, näyttämö syntyy jokaisen kuulijan omaan mieleen. Yleisö voi kokea tapahtumia jopa voimakkaammin kuin näytelmää katsoessaan.

Kun taas näyttelet roolia lavalla, puhetaitosi on yhtä tärkeä kuin kehosi. Näyttelijä luo roolin koko kehon ja äänen läpityöstetyllä instrumentillaan.

Mitä kaikkea sitten opiskellaan Puhe- ja draamataiteen opinnoissa?

Opitaan kehon ja äänen ilmaisua, opitaan seisomaan näyttämöllä antaen yleisölle kokemuksia tarinoiden, lausuen ja näytellen. Opitaan myös steinerpedagogiikkaa ja draamakasvatusta.

Mutta tämä ei vielä kuvaa kaikkea sitä, mitä puhe- ja draamataiteen opinnot kehittävät neljän vuoden aikana.

Haluaisin antaa tarinaesimerkin.

Eräs äiti tulee väsyneenä illalla kotiin. Tytär pyytää että äisi lukisi hänelle sadun, mutta äiti haluaa ensin vähän levätä. Niinpä hän irroittaa aikakausilehdestä sivun, jossa on koko maailman kartta, ja repii kuvan kappaleiksi. ”Tässä on sinulle palapeli”, hän sanoo tytölle. ”Sitten kun se on valmis, luen sinulle sadun.”

Äiti ajattelee, että nyt hän on järjestänyt itselleen pitkän rentoutumishetken.

Parin minuutin päästä tyttö huudahtaa: ”Valmis!” Todellakin, koko maailma on kasattu pikku palasista juuri oikein. Äiti ihmettelee miten tyttö sen niin nopeasti teki, ja tyttö vastaa, että kuvan toisella puolella oli tytön kuva. ”Katsos äiti, kun laitoin tytön kokonaiseksi, koko maailma tuli kokonaiseksi.”

Maailmankuva on tänä päivänä monimutkainen, suorastaan revitty kappaleiksi. Mitä tapahtuu? Mikä on minun paikkani ja tehtäväni tässä sekamelskassa? Kuka minä olen?

Vastausta voi alkaa etsiä maailmankuvan toiselta puolelta, jossa on omakuva.

Jokaisen omaan ilmaisuun heijastuu oma persoonallisuus. Äänesi kertoo, mistä olet tullut ja minkälaisessa ilmaisun kulttuurissa olet kasvanut. Se kertoo myös paljon muuta itsestäsi. Kun ryhdyt tekemään työtä ilmaisun parissa, törmäät itseesi ja kaikkiin niihin asioihin, joita pystyt vahvistamaan ja kehittämään. Oman puheilmaisun työstäminen ja tietoinen käyttäminen kasvattaa itsetuntoa ja itseluottamusta.

Ihminen joka löytää itsensä paremmin, hän alkaa myös ymmärtää muita.

Yvonne Karsten

Snellman-korkeakoulun puhe- ja draamalinjan vastaava opettaja

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s